dark overlay
nav button USDA Logo

FSIS

Web Content Viewer (JSR 286)

Actions
Loading...

Web Content Viewer (JSR 286)

Actions
Loading...

Web Content Viewer (JSR 286)

Actions
Loading...

Web Content Viewer (JSR 286)

Actions
Loading...

Web Content Viewer (JSR 286)

Actions
Loading...

Use of Whole Genome Sequence (WGS) Analysis to Improve Food Safety and Public Health

U.S. Department of Agriculture, Jefferson Auditorium
October 26-27, 2017

Purpose: Provide a forum to allow FSIS and partners to share information about WGS with its industry and consumer stakeholders, and to discuss and receive feedback on the Agency’s vision for implementing WGS as in a regulatory context.

Links to presentations, if available, will be provided here in PDF format. Recorded video is also available. 
 

Day 1 (Thursday, October 26, 2017)

Presentation Title Allotted Time Meeting Role

SETTING THE STAGE
Moderator: TBD

 
Welcome (15 min.) 8:00 – 8:15 a.m. TBD
Advanced technology (including WGS) to improve food safety (30 min.) | Slides 8:15 – 8:45 a.m. Dr. Martin Wiedmann
Gellert Family Professor in Food Safety, Cornell University
Advanced technology (including WGS) to improve animal health and food quality (30 min.) | Slides 8:45 – 9:15 a.m. Dr. David Gally
Professor of Microbial Genetics, University of Edinburgh
Advanced technology (including WGS) to perform microbial food safety risk assessments and hazard identification (30 min.) | Slides 9:15 – 9:45 a.m. Dr. Norval Strachan
Chair in Physics and Chief Scientific Adviser to Food Standards Scotland, University of Aberdeen
Questions/Answers (30 min.) 9:45 – 10:15 a.m.  

BREAK (45 min.)
10:15 – 11:00 a.m.
 

FEDERAL/STATE COLLABORATION
Moderator: TBD

 
WGS at CDC: Capacity, communication with partners, use in decision making (20 min.) | Slides

11:00 – 11:20 a.m.

Dr. John Besser
Deputy Chief, Enteric Diseases Laboratory Branch Centers for Disease Control and Prevention (CDC)
WGS at FDA: Capacity, communication with partners, use in decision making (20 min.) | Slides

11:20 – 11:40 a.m.

Dr. Steven Musser  
Deputy Director for Scientific Operations, Center for Food Safety and Applied Nutrition, Food and Drug Administration (CFSAN, FDA)
WGS at FSIS: Capacity, communication with partners, use in decision making (20 min.) | Slides 11:40 a.m. – 12:00 p.m. Dr. David Goldman
Assistant Administrator, Office of Public Health Science, Food Safety and Inspection Service, U.S. Department of Agriculture (FSIS USDA)

LUNCH
12:00 – 1:30 p.m.
 
WGS at U.S. State Health Departments: Capacity, communication with partners, use in decision making (20 min.) | Slides

1:30 – 1:50 p.m.

Dr. Dave Boxrud
Molecular Epidemiology Supervisor, Minnesota Department of Health
Role of WGS in conducting surveillance for antimicrobial resistant foodborne bacteria in the food supply (20 min.) | Slides

1:50 – 2:10 p.m.

Dr. Patrick McDermott
Director, National Antimicrobial Resistance Monitoring System, Center for Veterinary Medicine, FDA
Publically-available tools for WGS analysis at National Center for Biotechnology Information (NCBI) (20 min.) | Slides 2:10 – 2:30 p.m. Dr. Bill Klimke
Senior Scientist, National Center for Biotechnology Information, National Institutes of Health

BREAK (30 min.)
2:30 – 3:00 p.m.
 
Demonstration of tools for WGS analysis (20 min.) | Slides 3:00 – 3:20 p.m. Dr. Glenn Tillman
Chief, Molecular Characterization Branch, Office of Public Health Science, FSIS, USDA
Genomics for Food Safety (Gen-FS) Consortium (20 min.) | Slides 3:20 – 3:40 p.m. Dr. Chris Braden
Deputy Director, National Center for Emerging and Zoonotic Infectious Diseases, CDC
Questions/Answers (30 min.) 3:40 – 4:10 p.m.  

 

Day 2 (Friday, October 27, 2017)

Presentation Title Allotted Time Meeting Role

INTERNATIONAL PERSPECTIVES
Moderator: TBD

 
Welcome (20 min.) 8:00 – 8:20 a.m. TBD
Use of WGS to promote international food safety: Perspectives and priorities (30 min.) | Slides 8:20 – 8:50 a.m. Dr. Jorgen Schlundt
Director, Nanyang Technological University Food Technology Centre
WGS at Canadian Food Safety Inspection Authority: Perspectives and priorities (20 min.) | Slides 8:50 – 9:10 a.m. Dr. Catherine Carrillo
Scientist, Ottawa Laboratory (Carling), Canadian Food Inspection Agency
WGS at Mexico’s National Service for Health, Safety and Agrifood Quality (SENASICA): Perspectives and priorities (20 min.) | Slides 9:10 – 9:30 a.m. QA Alejandra García Molina
Director of Sequencing and Bioinformatics, Central Reference Laboratory for Detection of Genetically Modified Organisms, National Service for Agroalimentary Public Health, Safety and Quality (SENASICA), México
Questions/Answers (30 min.) 9:30 – 10:00 a.m.  

BREAK (30 min.)
10:00 – 10:30 a.m.
 

STAKEHOLDER PERSPECTIVES
Moderator: TBD

 
Industry Perspectives and Priorities: Food Products (30 min.) | Slides

10:30 - 11:00 a.m.

Dr. Jennifer McEntire
Vice President Food Safety & Technology, United Fresh Association
Industry Perspectives and Priorities: Meat Production (20 min.) | Slides

11:00 – 11:20 a.m.

Dr. Angie Siemens
Vice President Food Safety, Quality & Regulatory, Cargill Meat Solutions
The Role of Private Laboratories and Consultants in WGS (20 min.) | Slides 11:20 am – 11:50 p.m. Dr. Mansour Samadpour
President, IEH Laboratory and Consulting Group
Government – Industry Collaboration (20 min.) | Slides 11:50 – 12:10 p.m. Dr. Alvin Lee
Director, Center for Processing Innovation
Institute for Food Safety and Health,  Illinois Institute of Technology
Consumer Perspectives and Priorities (20 min.) | Slides 12:10 – 12:30 p.m. Ms. Vanessa Coffman
Fellow, Center for a Livable Future, Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health

LUNCH
12:30 – 2:00 p.m.
 
USDA FSIS Policy Overview (30 min.) | Slides 2:00 – 2:30 p.m. Ms. Roberta Wagner
Assistant Administrator, Office of Policy and Program Development, FSIS, USDA
Roundtable (Academia, FSIS, FDA, CDC, NCBI, international, ARS, APHIS, Industry, Consumer) (60 min.) 2:30 – 3:30 p.m.  
Public Comment Period (30 min.) 3:30 – 4:00 p.m.  
Wrap up/next steps (30 min.) 4:00 – 4:30 p.m.  

 

Last Modified Nov 24, 2017