
 
 

  
 

  
 

 
 

 

 

  

   
 

 

 
  

 

 

 
 

 

   
 

  
   
 

 

Questions and Answers related to FSIS Notice 34-12 

For the purpose of this regulation, the !gency defines “in commerce” as 
product that is out of the producing establishment’s direct control and is in 
distribution (e.g., in another Federal establishment, in a warehouse, 
distribution center, retail facility, restaurant, or other institution). Note 
that if the product has moved to another establishment that is owned by 
the same corporation, the product would not be considered “in 
commerce.” 

1.	 Q. Are meat and poultry establishments to report to District Offices 
(DO) every instance of product adulteration or misbranding? 
A. Yes. Under 9 CFR 418.2, the notification regulation, 
establishments are required to promptly (within 24 hours of learning 
or determining) report to DOs all instances of adulterated or 
misbranded meat or poultry product received by or originating from 
the establishment that has entered commerce. 

2.	 Q. Is the producing establishment required to notify the DO, per 9 
CFR 418.2, if the adulterated or misbranded product is still under 
direct control of the producing establishment? 
A.	 No. If the entire lot of product that the producing establishment 

has determined is adulterated or misbranded is under the 
producing establishment’s direct control, the regulation does not 
require it to notify the DO.  Establishments are to follow their 
Hazard and Critical Control Point (HACCP) plans for the control 
and disposition of the product and the customary inspection 
controls and re-inspection requirements as set out in 9 CFR 318.2, 
318.3, and 381.145. 

3.	 Q. Under what circumstances does the Agency consider the 

producing establishment to have direct control of a product?
 
A. The Agency will consider product under the producing 
establishment’s direct control if it is: 

1)	 at the establishment; 
2) located on the premises owned by the producing 

establishment; 



   
 

   
 

 
  

 
 

  
 

 
    

 
 

    
  

 
    

 

 
   
   

 
 

    
 

    
 

    
    

     
 

  
 

  

3)	 at a sister establishment owned by the same corporation when 
no portion of the lot has been released for sale or use; 

4) at a warehouse owned by the establishment or corporation; 
5) on a truck or other conveyance owned or operated by the 

establishment or corporation; 
6) offsite under company control (e.g.,  seal) or FSIS control (FSIS 

seal accompanied by FSIS Form 7350-1) 

4.	 Q. Are warehouses where FSIS provides Identification Service, egg 
product plants, or retailers required to notify DOs of adulterated or 
misbranded product? 
A.	 No. 9 CFR 418.2 is applicable only to official meat and poultry 

establishments.  

5.	 Q. Are meat and poultry establishments required to notify DOs of all 
consumer complaints they receive alleging adulteration or 
misbranding of product? 
A. No. Each instance of a consumer complaint is not required to be 
reported to DOs.  However, if the establishment determines, based 
on information gathered in a response to a consumer complaint, that 
adulterated or misbranded product was shipped or received in 
commerce or is in commerce, then 9 CFR 418.2 requires that the 
establishment notify the DO within 24 hours of making such a 
determination.  

6.	 Q. Are DOs to notify the Recall Management Staff (RMS) of all 
instances of adulterated or misbranded product reported to them?  
A. No. Before contacting RMS, a District Office is to evaluate each 
instance of adulterated or misbranded product reported to it; to 
investigate, if necessary, to gather any other pertinent information; 
and to determine whether the situation potentially warrants a recall. 
If the DM or designee determines that the situation may warrant a 
recall, he or she should contact RMS. 

7.	 Q. Are establishments within the same corporation required to 
notify DOs if adulterated or misbranded product moves among the 
establishments? 



    
 

   

 
 

    
  

 
     

 
 

   
  

 
 

   

 

 
 

 
   

  
 

 
  
   

   
 

  
  

 

A.	 No. In this case, product would not be in commerce. 

8.	 Q. Does 9 CFR 418.2 require establishments that receive products 
that they learn or determine are contaminated with foreign material 
or are otherwise adulterated or misbranded to report such incidents 
to the DO? 
A. Yes. Under 9 CFR 418.2, establishments are required to promptly 
(within 24 hours of learning or determining) notify the DO of 
adulterated or misbranded meat or poultry product that has entered 
commerce and was received by, or originated from, the official 
establishment.  

9.	 Q. If an establishment receives product that is misbranded because 
of a failure to meet a labeling requirement, and there is no indication 
of a health or food safety concern, is it required to notify the DO?  
A. Yes. Section 418.2 requires the report of any misbranded or 

adulterated product in commerce. The DO is to collect and evaluate 
all pertinent information related to the situation.  If the violation 
does not create a health or safety issue, the DO may contact the 
Labeling and Program Delivery Division (LPDD) directly.  LPDD will 
then contact the establishment and work with it to resolve the 
situation. 

10. Q. If raw deboned product is shipped from one Federally inspected 
facility to a second Federally inspected facility for further processing, 
would the presence of a small bone chip or fragment be considered 
reportable to FSIS? 
A. No. Establishments are not required to notify their DO of quality 
defects like bone chips or bone fragments found during further 
processing if the bone chips or fragments do not adulterate or 
misbrand the product.  Establishments would be required to notify 
their DO if bone particles are present in such significant amounts, 
distributed throughout the product, that they make the product 
unsound, unhealthful, unwholesome, or otherwise unfit for human 
food and, therefore, adulterated (21 U.S.C. 453 (g)(3) or 601(m)(3)). 
Establishments would also be required to notify the DO if bone-in 
product (e.g. drumsticks) is in a container of product labeled 



   
  

 
    

 
 

 

  
 

  
 

“boneless,” so as the product is misbranded (21 U.S.C. 453(h)(1) and 
(9) or 601(n)(1) and (9)).  

11. Q. If the receiving establishment has already notified its DO that it 
has received adulterated or misbranded product, is the producing 
establishment also required to notify its DO after learning that it has 
shipped adulterated or misbranded product? 
A.	 Yes. The producing establishment must also notify the 

appropriate DO within 24 hours after learning that it has 
produced and shipped adulterated or misbranded product. 


