
Commonly Asked Questions from Small and Very Small Plants on Corrective 
Actions (1) 

 
 
Question 1: Am I required to document SSOP and HACCP corrective actions 
on the NR, or do I have to write them on my company record?   
 
Answer 1:  The requirement in 9 CFR 416.16 and 417.3(c) is that you document 
Sanitation SOP and HACCP corrective actions.  The establishment can document 
these corrective actions on its records or on the NR.  If the documentation is on the 
NR, the NR becomes part of the HACCP or Sanitation SOP records and is required to 
meet the recordkeeping requirements of those regulations. 
 
Question 2:  If I find a noncompliance and take appropriate corrective 
actions, would the inspection program personnel also complete an NR?   
 
Answer 2: No.  If the establishment finds noncompliance and brings itself into 
compliance with the regulatory requirements, inspection program personnel should 
not issue an NR. 
 
Question 3:   If I write that I will retrain employees as my preventive 
measure in response to a NR that was written as a result of my SSOP failing 
to prevent direct contamination or adulteration of product, will all NRs with 
this preventive measure be linked?  
 
Answer 3:  A thorough process should be carried out to determine the cause of each 
noncompliance.  If the establishment determines the cause of the subsequent 
sanitation noncompliance is lack of, or insufficient, employee training, the NRs 
should be linked as they are issued and discussed with establishment management 
at the weekly meetings.  These criteria are listed in the answer to Question 3 of the 
Commonly Asked Questions from Small and Very Small Plants Regarding 
Noncompliance Records (NR) (1) posted at the following link.   
 
 http://www.fsis.usda.gov/Help/FAQs_TSC_NR/index.asp. 
 
Question 4:  Do inspection program personnel have to agree with SSOP 
corrective actions before removing the retain/rejected tag?  
 
Answer 4:  Inspection program personnel have been trained not to remove the 
regulatory control action until the establishment proposes corrective actions that 
meet the regulatory requirements of 9 CFR 416.15.  Inspection program personnel 
have also been trained that the same preventive measure proposed on a previous NR 
may not be an effective preventive measure, since it was not effective in preventing 
the noncompliance from recurring.    
 
Question 5: Can I use employee training multiple times on my Sanitation 
SOP records as a preventive measure to meet the requirements of 9 CFR 
416.15?   
 
Answer 5:  The establishment may document employee training multiple times as a 
preventive measure on its Sanitation SOP records.  If the establishment documents 
employee training as a preventive measure, the training should also be documented 
when it occurs.  However, if after repeated employee training has occurred, 

http://www.fsis.usda.gov/Help/FAQs_TSC_NR/index.asp


inspection program personnel find the Sanitation SOP failed to prevent direct 
contamination or adulteration of product, employee training may not be accepted as 
an effective preventive measure by inspection program personnel. 


