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Commonly Asked Questions from Small and Very Small Plants on HACCP (5) 
 
 
Q1:  If HACCP records will be maintained on a computer, is a specific software program 
required? 
 
A1:  No.  HACCP records can be maintained on computers, if suitable measures are in place to 
ensure that the integrity of the records is maintained, and that the computer records cannot be 
altered (9 CFR 417.5(d)).  
 
Q2:  Can meat or poultry food products be moved to an off-site location before pre-
shipment review has been conducted?  
 
A2:  When the producing establishment maintains control (e.g. product moved to a company 
owned and operated cold storage) of the meat/poultry food products, the products may be at a 
location other than the official producing establishment, as long as the review of appropriate 
documents and compliance with 9 CFR 417.5(c) occurs before the product leaves the control of 
the producing establishment.  
 
Q3:  If a monitoring procedure consists of taking multiple measurements, are separate 
entries required for each measurement (i.e. must each measurement includes a time, date 
and initials)? 
 
A3:  If the establishment’s HACCP plan lists the monitoring procedure (9 CFR 417.2(c)(4)) and 
that monitoring procedure consist of multiple measurements to ensure compliance with the 
critical limit, the entry made on the HACCP record should include each of the measurements 
made during the monitoring procedure. Only one time and one initial or signature would be 
required per 9 CFR 417.5(b) for the monitoring event. The establishment is responsible for 
ensuring the accuracy of all measurements, regardless of the number taken.  
 
Q4:  Are records generated as part of an establishment’s prerequisite program required to 
be reviewed when the establishment performs pre-shipment review? 
A4:  No, an establishment is not required to review prerequisite program records during pre-
shipment review 9 CFR 417.5(c).  However, the records generated under the pre-requisite 
program would need to be maintained as part of the establishment’s decision making documents 
(see 9 CFR 417.5(a)(1)).  
 
Q5:  When an unforeseen hazard occurs, how long does the establishment have to reassess 
the HACCP plan and develop a new CCP or CL if needed?  
 
A5:  No time is specified in the applicable regulation, 9 CFR 417.3(b)(4). Depending upon the 
unforeseen hazard, a prudent establishment will perform the required reassessment and make any 
identified changes to its food safety system as quickly as possible to ensure that no product is 
produced or shipped that may be adulterated or create a food safety hazard. 


